Kopen van een horloge

Ik heb na jaren achter de toonbank te hebben gestaan heb ik gezien hoe klanten steeds weer opnieuw moeite hebben met het uitzoeken van een horloge.

Terwijl het uitzoeken hiervan vrij simpel is. U moet echter van tevoren wel weten wat voor soort functies u op uw horloge wilt hebben.

Dit artikel is gebaseerd op het advies dat de meeste horloge verkopers en juweliers geven als iemand een horloge wil kopen.

In vergelijking met de horloges die worden gekocht voor hun vele functies: de sportieve en casual horloges. Heeft een standaard horloge vaak 2 functies: Het makkelijk bereikbaar maken van de tijd en voor het uiterlijk van het horloge.

Maar er is nog een soort horloge dat veel mensen over het hoofd zien. Een horloge die wordt doorgegeven van vader op zoon.

Een doorgeef horloge dus, deze moet de kwaliteit hebben om meerdere generaties door te gaan. Gelukkig geldt dat voor de meeste kwaliteitshorloges die vandaag de dag worden verkocht.

Dus laten we het hebben over de ‘nieuwe’ soort herenhorloges.

Uiteraard is het uiterlijk van de klok een van de belangrijkste zaken bij het kopen van een horloge.

Maar er zijn wel meer soorten horloges. Dus laten de keuze beperken en beginnen met het discussiëren van bepaalde horloges.

De beste optie is om een horloge te nemen met een automatisch uurwerk. Een horloge met dit type uurwerk heeft geen batterij nodig. Wanneer het tijd is om het horloge te dragen windt het op, je stelt de goede tijd in en je bent klaar om te gaan. Het bewegen van uw pols zorgt ervoor dat het uurwerk goed regelmatig blijft lopen.

De reden dat dit beter is dan een quartz batterij is dat u altijd de zekerheid heeft dat uw uurwerk werkt en met een batterij zou het zomaar kunnen gebeuren dat uw uurwerk er op ongunstige momenten ophoudt met lopen.
Zoals ik vaak zeg tegen klanten:

Ik kan zeggen dat dit horloge voor meerdere generaties meegaat maar ik kan niet met zekerheid zeggen of de batterij waarop het horloge loopt dan nog verkrijgbaar is.

Er zijn ook nog andere soorten horloges met ecodrive of kinetic zoals bij Citizen en Seiko. Deze maken geen gebruik van een batterij. Tenminste wel van een batterij maar dit is een batterij die je na een paar jaar vervangt.

De bewegingen die uw pols maakt tijdens het dragen laadt de accu op en levert stroom aan de horloges. Het enige probleem hierbij is dat na een tijd ook deze accu aan vervanging toe is.

Waterdichtheid van een horloge

Eigenlijk moet elk horloge waterdicht zijn, uiteindelijk moeten we toch allemaal onze handen eens wassen.

Een horloge heeft minimaal een waterbestendigheid van 3 atmosfeer. Dit wordt vaker uitgerukt als een waterdichtheid tot 30 meter. Dit wil zeggen dat de facet (de bovenkant van het horloge) de waterdruk tot 30 meter onderwater zou moeten aankunnen.

Materiaal van het horloge

Alle kwaliteitshorloges voor heren zijn tegenwoordig gemaakt van staal, titanium of een van de andere soorten harde keramische materialen. Titanium is het meest krasbestendig maar is in het algemeen beter als sporthorloge. Horloges van Keramiek hebben vaak een ongelofelijk verfijnd uiterlijk maar hebben dan weer de neiging om snel te krassen. Ik zou een roestvaststaal horloge aanbevelen.

Een metalen band of een lederen riem

De horloges die u zult tegenkomen zullen een metalen armband hebben of een lederen band. Bij deze keuze zal persoonlijke voorkeur uiteindelijk de grootste rol spelen, in plaats van voor of nadelen.

Het is wel handig als u voor de lederen band kiest er gelijk meerdere riemen bij te kopen zodat wanneer er een bandje is afgesleten u deze weer eenvoudig kunt vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *