Horloge bewegingen

Bewegingen

De term ‘bewegingen beschrijft het mechanisme binnen het horloge dat de tijd bijhoudt. De belangrijkste functie van een horloge is om nauwkeurig de tijd te wijzen maar een horloge kan ook andere functies hebben zoals het tonen van de datum, dag van de week, het bijhouden van de maanfasen of het instellen van een alarm. Deze andere functies worden complicaties genoemd omdat de bewegingen in het mechanisme meer ingewikkeld moeten zijn om ze uit te kunnen voeren.

Er zijn vier belangrijke soorten bewegingsmechanismen.

Quartz/Batterij

Dit is de meest populaire beweging in moderne horloges , dit mechanisme maakt gebruik van een kwartkristal en een batterij om de tijd nauwkeurig te houden voor zo lang als de batterij voldoende vermogen heeft. De batterij loop op een elektrische stroom door het kwartskristal die 32.768 keer per seconde trilt. Zelfs laag geprijsde Quartz horloges houden de tijd nauwkeurig bij. Het enige nadeel is dat de batterij om de paar jaar vervangen moet worden.

Opwindhorloge

Om de beweging in voortgang te zetten worden in het mechanisme bewegende onderdelen gebruikt i.p.v. een batterij. Een veer in het horloge wordt opgewonden waardoor er opgeslagen energie vrijkomt waardoor een wiel een paar keer per seconde draait. Dit soort mechanismen hebben geen kracht om de tijd nauwkeurig te houden dus het horloge moet regelmatig worden opgewonden om door te gaan. Echter geven veel horloge kenners hun voorkeur aan het nauwkeurige vakmanschap dat er komt kijken bij deze opwindhorloges.

Zonne-energie

Met behulp van een fotovoltaïsche cel op het horloge wordt er zonne-energie omgezet in elektriciteit. Dit soort mechanisme werkt hetzelfde als bij een batterij. Het voordeel is dat zolang het horloge verzorgd wordt de batterij niet vervangen hoeft te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *